SKRIVET: 2010-01-14, kl 09:15:39 | PUBLICERAT I: Allmänt

Internet = nere

Nu de senaste dagarna har det ännu en gång varit ont om internetkontakt, så här kommer ännu en resumé av dagarna som gått:

1/1-10

Idag har varit en lugn dag med en lång sovmorgon efter nyårsfirandet. Men senare på kvällen skulle det hända grejer. Vi skulle ut på känguru-spaning. Inte vilken känguruspaning som helst utan detta var vilda känguruer. Dessa brukar komma ner till en liten damm som anlagts på en tomt. De som bor på tomten känner Sue och John som vi spenderade nyårskvällen med. När vi kom dit i skymmningen så var bland det första vi såg en känguru som stod och betade i ett hörn.

Nu var det bara att sitta på verandan och småprata lite medan vi väntade på att känguruerna skulle komma ner till dammen för att dricka.
Då det började skymma började väldigt högljudda syrsor att spela. De var verkligen öronbedövande. Men sen kom kvällens häftigaste ”överaskning” och troligen anledningen varför känguruerna aldrig kom fram till dammen. En massiv ”electric storm”!Alltså ett åskväder. Och här handlar det inte om en möjlighet att kanske se en enstaka blixt som hemma i Sverige utan här smällde det till ordentligt. Många vackra mönster som tyvärr aldrig fastnade på kort. Sen kom regnet.. Nu var det konstaterat att känguruerna inte skulle komma fram så det blev dags att rulla hemåt.

2/1-10

De senaste dagarna har vi bott utanför Melbourne hos släkt och bekanta i en liten stadsdel som heter Greensborough. Idag var det dags att flytta in till en hotellägenhet mitt i centrala Melbourne. Vi kom iväg så att vi var inne i stan vid ca 14-tiden. Eftersom alla sevärdheter i denna stad har öppet väldigt länge på kvällarna, enda till 21 så hinner man även med sånt en sen kväll. Och denna kväll var det Eureka tower som stod på chemat. Det är södra hemisfärens högsta byggnad. Här har du utsikt över hela stan. De har även en attraktion som de kallar för Edge, vilket är en box i glas, även golvet. Denna är inhissad i byggnaden när man stiger på. Och glider sedan vertikalt ut med en utsikt nedåt på 88 våningar. Och jag lovar, lite läbbigt för den höjdrädde!

3/1-10

Idag hade vi ett schema som heter duga. Upp klockan 6 för att fem personer ska vara duschade och ätit frukost så att vi kunde vara iväg vid 8. Vi hade så gott om tid så att vi hann med en oplanerad attraktion på morgonen som var en utsiktsplats uppe på mount Dandenong som har varit en utsiktsplats enda sedan Melbourne grundades.
Efter utsiktsplatsen tog vi oss till William Rickets Sanctuary vilket är en park med statyer gjorda av en man (William Ricket) som har fått leva tillsammans med en aboriginstam och tagit inspiration ifrån allt han lärt sig av dem. Hans konst är i mestadels lera och de skapelser han gjort har han fått att efterlikna som om de växer ut ur stenar eller stubbar i marken.

Man märker verkligen kopplingen till aboriginerna då han ofta använt sitt tilldelade skyddsdjur som är en Lyrfågel och stammens skyddsdjur, en Pungråtta tillsammans i sina skapelser. Man märker även en viss berättelse om hur han försöker förklara för den vite mannen vad för problem den vite mannen skapat för aboriginstammarna.  
Vi åkte sedan en bit till med bil för att möta upp ”Puffing Billy” vilket är ett litet ångtåg som går upp i bergen. Att åka med tåget till slutstation tog ca 1 timme och det var många vackra vyer på vägen. När vi kom fram och medan vi borstade av oss sotet tittade vi på världens största modelljärnväg som finns där uppe vid stationen Lakeside.
Nu var det bil igen, denna gången till ett Koalareservat. Här kunde man se koalor på nära håll dock var där inte så mycket annat att göra. Jag tror  vi såg säkert ett tiotal koalor uppe i träden.

Nej, den här dagen var inte slut ens här. Koalareservatet är bara en av flera delar i en stor nationalpark vid namn ”Phillip Island” där man även inhyser en stor sälkoloni vilket var vårt nästa mål, och även pingviner. Sälbeståndet kommer upp på land på en kobbe ca 1,5 km utanför stranden och de har byggt en stor turistbyggnad vid stranden med kameror för att titta på dem. Dock fungerade egentligen ingenting när vi var där så därför åkte vi ganska snart vidare.

Under tiden vi var här fick jag ett lite obehagligt meddelande på telefonen som sa något i stil med ”Hej Alice, vi har sökt dig i ett viktigt ärende och skulle behöva ha kontakt med dig snarast, mvh din bank”.

Sista stoppet på resan var något man bara kan göra på kvällen. Phillip Island är känt för sitt stora bestånd av en liten pingvin som kallas för ”Fairy penguin”. Denna är inte mer än 30 cm hög. Dessa är ute och samlar mat hela dagarna i havet och kommer i skymningen tillbaka till sina nästen och ungar på land. Det är en väldigt omtyckt sevärdhet och turister från hela världen kommer hit för att se den lilla pingvinen. Eftersom det är fotoförbud på stranden så kan jag tyvärr inte visa bilder på de små liven, men jag kan garantera att de är vackra.

Vi kom till vingvin-stranden vid 19.30 och fick en bra plats ”front-row” i sanden och sen var det bara att vänta.

Vi fick faktiskt vänta enda till 21.20 då pingvinerna i små flockar försiktigt sprang över stranden för att se så stora ut som möjligt. Vi satt där i kanske 30 minuter och titta på klungorna av små fåglar som kom springandes innan vi gick upp en bit på slätten och tittade på de som hade börjat hitta sina hålor och ungar. Vi det här laget skrek hela backen av ungar som ville ha mat.

Efter detta lilla äventyr var det dags att börja rulla hemåt och det var verkligt skönt att efter en hektisk dag få sova en stund i bilen.

När vi kom till hotellet tog jag chansen att ringa till min bank som hade varit så gulliga att skicka ett meddelande tidigare på dagen. Det var inte alls en kul upplevelse… Det visade sig att mitt kort blivit Hi-Jackat någonstans under redans gång och att alla mina pengar tagits ut från mitt konto. Dock ordnade det sig ganska smidigt med att banken betalade tillbaka pengarna på kontot vilket jag fick chansen att ta ut i kontanter så att de sedan kunde spärra kortet. Så nu får jag leva med kontanter resten av resan… Suck, säger jag bara..

 4/1

Lugn morgon idag. Började med brunch på ett av stadens frukostkaféer. Här fick jag senare veta att där jobbar endast backpackers som servitörspersonal så därför är servisen kanske inte den bästa, men den går att ursäkta på att backpackersarna kanske bara jobbat där någon dag, allihop! Även det att priserna är bra. Så det blev en nudelwok och två glas nypressad juice på morgonen.

Vi hade spanat ut en utställning vi ville gå på efter frukost. Den handlade om Leonardo Da Vinci och hans tavlor och speciellt hans klipskhet då det gällde mekaniska ting och människokroppen. Han utförde under sin livstid ca 30 obduktioner, och det var redan på slutet av 1400-talet!

Vi hann med en mastig bit kaka och lite kaffe innan nästa attraktion som var Melbourne Aquarium. Och här fanns en hel del djur som jag inte riktigt kan minnas mig ha sett på så nära håll innan. Bland annat Kejsarpingviner (sådana som Mummel är i filmen Happy feet), hajar, maneter, rockor och mycket annat. Och rockor har nog blivit mitt nya vattenlevande favoritdjur. =) Det såg väldigt roligt ut då de under matningen så gott som sög sig fast i dykarna som försökte ge dem fisk att äta. Dykarna fick till och med ha speciella hjälmar för att rockorna sög fast sig i håret på dem annars.

Hej svejs för den här gången så ska vi se när jag har internet igen =)

Kram på er!

SKRIVET: 2010-01-01, kl 01:34:20 | PUBLICERAT I: Australien

Gott nytt år!

Gott nytt år på er allihop! Här har vi haft 2010 i 11 timmer redan i skrivande stund.
På nyårsaftonen var vi bjudna på middag hos John och Sue, gamla vänner till de jag bor med. Vi kom dit redan vid 15-tiden för att snylta på deras soluppvärmda pool som hade samma temperatur som det var i luften(34 grader celsius). Vi fick även smaka nektariner och aprikoser plockade direkt från trädet ute på tomten, *yum*. Fikonen var inte mogna än och inte heller mandarinerna, men känns lite förbryllande som tjejen från sverige som aldrig sett ett aprikosträd se det med mogen frukt i december!
Tyvärr fick vi inte se det stora fyrverkeriet inne i Melbourne för 250 000 au dollar vilket är ungefär 1 750 000 svenska kr! Vi fick istället se en lightshow au naturell då molnen betämmde sig att dra upp över oss och ge oss åska och dunder. Där var en hel del blixtar och riktigt vackert. Dock satt vi och tittade på tv vid 12-slaget och såg det stora fyrverkeriet i sydney som utspelade sig vid Harbour bridge och operahuset.

Ännu en gång gott nytt år på er!



Sydney´s fyrverkerier 2009/2010